Návrh SaS k eurovalu má jednu chybu, tvrdí Igor Matovič

07.10.2011 Bratislava

Odporúčame:

Návrhom SaS eurovale sa bude pravica zaoberať neskôr
Holandský parlament schválil posilnenie eurovalu
Koalícia bude o návrhu SaS rokovať neskôr
Sulík navrhuje odmietnuť Euroval 2 zmluvou
KDH odmieta, aby každá strana pri eurovale mala právo veta
Posilňovať euroval by podľa Tricheta nemala ECB
 
 BRATISLAVA 7. októbra (WEBNOVINY) – Účasť „najväčšieho slovenského kleptomana“ v komisii, ktorá by rozhodovala o pôžičkách zo zvýšeného eurovalu (EFSF), je podľa nezávislého poslanca Igora Matoviča jedinou chybou návrhu z dielne SaS.

„Vytvárame priestor človeku, ktorý keď sa dostane k štátnym peniazom, hľadá len cestičku, ako ich ukradnúť,“ povedal dnes na brífingu na pôde parlamentu.

Hoci takýto návrh označil za „zvrátený“, neskôr pripustil jeho schválenie ako cenu za demokraciu.

Koho konkrétne má Matovič pod „najväčším slovenským kleptomanom“ na mysli, povedať nechcel. „Choďte na ulicu a opýtajte sa prvých desiatich ľudí, koho považujú, a presne toho človeku považujem aj ja,“ odvetil na otázku SITA, koho má na mysli.

Matoviča v návrhu, ktorý koaličným partnerom ponúkla SaS, najviac teší záväzok odmietnuť druhý, trvalý euroval (ESM). „Čo je úplne super,“ povedal. Zdôraznil, že odmietnutím trvalého eurovalu nebudeme blokovať jeho vytvorenie zvyšnými krajinami eurozóny.

Na schválenie tohto projektu je potrebných 95-percent hlasov a váha Slovenska je približne jedno percento. „Veľmi by ma zaujímalo, akým spôsobom chcú tri koaličné strany vysvetliť, prečo by Slovensko malo byť účastné eurovalu dvojky. Bolo by to dobrovoľné dávanie si hlavy do slučky a dobrovoľné rozhadzovanie peňazí nezodpovedným krajinám,“ poznamenal.


Na rade je zvyšok vládnej koalície

Na ťahu je v súčasnosti zvyšok vládnej koalície, teda SDKÚ-DS, Most-Híd a KDH. „Ak to myslia s kompromisom úprimne, na stole je výborný návrh, s ktorým, ak budú čo i len trošku chcieť, môžu súhlasiť,“ tvrdí. Ako dodal, ponuka SaS nie je podľa jeho názoru definitívna a možno ju ešte skorigovať.

Páči sa mu, že Slovensko prostredníctvom návrhu SaS nebude zvyšku eurozóny brániť v „šťastí“, ale zároveň chráni štátne záujmy.

Postoj predsedu Smeru-SD Roberta Fica, ktorý dodatočné podmienky pri schvaľovaní eurovalu odmieta, považuje Matovič za dôsledok politiky sociálnych demokratov. „On by automaticky schválil euroval a čokoľvek, čo by si Európa vypýtala, to by Európe dal. A robí to iba preto, lebo vie, že ak by tu znova bačoval, tak ten euroval by Slovensko stopercentne potrebovalo. On potrebuje euroval pre svoje nezodpovedné správanie,“ vysvetlil.

O zvýšení slovenských záruk v eurovale bude parlament rokovať ako o prvom bode na najbližšej 24. schôdzi parlamentu, ktorá sa začne v utorok 11. októbra o 13:00.
 

Vyberte región